Mitä kirjallisuusterapia on?
Kirjallisuusterapiassa kirjoitetaan ja luetaan valmiita tai omia tekstejä. Tavoitteena ei ole luoda taidetta, vaan jokainen kirjoittaa itselleen. Kielioppisäännöt voi heittää romukoppaan, kukaan ei korjaa pisteitä eikä isoja kirjaimia. Kirjoittamisen tarkoituksena on möyhiä sisältäsi ja alitajunnasta aiheita sekä ajatuksia, joita et ole ehkä ehtinyt edes noteerata.
Kirjallisuusterapeuttista prosessia voi harjoittaa ryhmissä tai kaksin ohjaajan kanssa. Ryhmätyöskentelyn vuorovaikutuksellisuus on olennaista, ihmiset oppivat yleensä eniten toisten näkemyksistä ja kokemuksista. Muiden näkökulmat ja ajatukset voivat antaa uutta perspektiiviä itselle ja näin tuoda uusia oivalluksia muillekin osallistujille.
Kirjallisuusterapiaan osallistuminen ei vaadi aikaisempaa kirjoittamisen kokemusta. Kuka tahansa on tervetullut. Riittää, että on kiinnostunut ja halukas löytämään uusia oivalluksia ja ideoita, tai vain rentoutumaan sekä viettämään rauhallista aikaa itsensä kanssa.
Keskityn itse ohjaamisessani positiivisiin asioihin ja luovuuden möyhimiseen. Kaikki ihmiset ovat luovia, kun vain rauhoitumme ja kuuntelemme itseämme. Välillä on hyödyllistä toki sukeltaa syvemmällekin ja näin päästä monen mölykerroksen alla olevaan ajatukseen kiinni.